Werkwijze
Er wordt mij vaak gevraagd wat de beste aanpak is voor persoonlijke problemen of psychische klachten. Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden, is het belangrijk om eerst duidelijk te krijgen wat er aan de hand is en welke factoren de moeilijkheden veroorzaken of in stand houden. In het eerste gesprek, de intake, onderzoeken we daarom samen wat jouw/jullie moeilijkheden of klachten zijn. Ook bespreken we wat de verwachting is van de begeleiding. Aan de hand daarvan maken we een plan van aanpak waarin we een keuze maken voor één specifieke begeleidingsvorm of een combinatie van verschillende begeleidingsvormen.
Na de intake volgt een doelgerichte behandeling. Afhankelijk van de problematiek bestaat deze behandeling uit 5 tot 15 gesprekken. Naast de gesprekken krijg je vaak huiswerk mee. Zo kunt je oefenen in je eigen situatie.
Het plan van aanpak is de rode draad in de begeleiding. Het plan van aanpak geeft aan wat we gaan doen en wat we willen bereiken. Regelmatig evalueren we dit plan om te beoordelen of we nog op de goede weg zitten. Zo blijven we zicht houden op wat er gebeurt en wat er nodig is om daar te komen waar je naartoe wilt.
Kwaliteitsmeetinstrument
Om het effect van de begeleiding te meten, maak ik gebruik van Routine Outcome Monitoring (ROM). Deze methode is ontwikkeld door de Amerikaan Scott Miller. Het doel van deze methode is tweeledig.
- Met behulp van ROM kan de begeleiding effectiever gemaakt worden door aan te sluiten bij uw wensen
- ROM stelt mij in staat om sneller te kunnen ingrijpen als het herstel achter blijft.
Wilt u meer weten over Scott Miller en zijn methode? Klik dan hier.
Samenwerking met de verwijzer of andere hulpverleners
Soms is het nodig om samen te werken met de verwijzer (bijvoorbeeld uw huisarts) of andere hulpverleners. Met jouw toestemming leg ik graag contact met hen, zodat ik afspraken kan maken over de taakverdeling en informatie kan uitwisselen als dat nodig is.